Facebook
Twitter
Mobile
RSS
RSS
RSS
Skoda

   
 
FR
Partners

Vous êtes un riverain, vous avez subi des dégradations ?
info@condrozrally.be
Tel 085 25 26 06
Fax 085 25 26 02

12 November 2011  -  Condroz Rally
Na 6 KP's
Casier op kop, maar Neuville zet hem onder druk
Bernd Casier vertrekt met het mes tussen de tanden en zet in Nandrin-Engis de eerste scratch van de Condrozrally 2011 neer. Casier is duidelijk goed wakker, want hij is zeven seconden sneller dan de Peugeot 207 S2000 van Neuville.

De 32-jarige bevestigt zijn goede vorm in de volgende KP en bouwt zijn voorsprong uit tot een tiental tellen, vooraleer in Ben-Ahin even achterstevoren te gaan. Hij laat de motor ook twee keer afslaan en verliest zo een twintigtal seconden. Maar de rijder van de Focus WRC08 laat zich niet van de wijs brengen en in de drie laatste chronoritten van de lus klimt hij opnieuw naar de leiding en neemt een voorsprong van 14,6 seconden op Thierry Neuville.

De jonge Oostkantonner verliest er bij de terugkeer in Hoei echter niet zijn goed humeur door, want door zijn Peugeot 207 S2000 tussen de WRC’s van Casier en Snijers te plaatsen zorgt hij voor een ware stunt. Het gevolg van een zeer aanvallende rijstijl, al zou een slechte bandenkeuze hem bij de laatste drie KP’s wat tijd hebben gekost.

Patrick Snijers, derde in de tussenstand, zoekt ondertussen niet naar excuses en geeft toe dat zijn jongere collega’s iets sneller gaan. Maar afgaand op zijn tijden in het tweede deel van de lus kunnen we er van uitgaan dat ‘De Lange’ zal proberen Neuville onder druk te zetten.

Freddy Loix, vierde, blijkt met een minder performante wagen dan Neuville onderweg. In de minder technische chronoritten van Nandrin en Goesnes verliest hij op de rechte stukken een handvol seconden. Bovendien blijkt ook zijn startnummer 1 een handicap, want hij moet meer dan eens het voetje lichten om slecht geplaatste toeschouwers te vermijden.

Met een vijfde plek staat David Bonjean met zijn Peugeot 307 WRC op zijn plaats. Hij blijft voor Stéphane Lhonnay (Mitsubishi Lancer EvoX), die zaterdagochtend goed wakker bleek. Zoals hij voor de start had laten weten bezit de man uit Hoei over alle elementen om voor eigen publiek de Groep N op zijn naam te schrijven, hoewel kersvers Belgisch kampioen Jonas Langenakens het hem niet makkelijk zal maken. De poulain van Guy Colsoul telt voorlopig 18 seconden achterstand op Lhonnay, maar staat voor de Nederlander Van den Heuvel, ingeschreven in R4.

Noteren we nog de mooie negende plaats van Jean-Pierre Van de Wauwer (Skoda Octavia WRC) voor de derde in Gr.N, Dominique Jullien (Mitsubishi Lancer EvoX).

In GT leidt Chris Van Woensel (Nissan 370Z), mooi elfde algemeen, die een grote voorsprong heeft op de Porsche 996 GT3 van Francis Lejeune.

Tenslotte willen we nog even de mooie strijd bij de tweewielaangedreven Gr. N-wagens in de verf zetten, waar Bruno Thiry (Citroën DS3) voorlopig voor Cédric Cherain (Renault Mégane RS), Raphael Auquier (DS3) en Xavier Baugnet (DS3) blijft. Na 64 kilometer wordt het kwartet door slechts acht seconden gescheiden. Mooi!

 

Wat ze zeiden:

Thierry Neuville: “Ik rij bijna overal op de limiet, want er zijn te veel rechte stukken en ik moet mijn gebrek aan topsnelheid toch ergens goed maken. Ik probeer de verloren tijd ook in de bochten goed te maken, maar het is een mooie strijd met Snijers. Ik ben niet van plan om me zomaar te laten doen! Ik zoek nog wat naar de juiste afstellingen. Bovendien vertrok ik voor de laatste drie KP’s op de zachte banden, wat niet meteen de beste keuze was.”

Snijers: “Voor de eerste drie KP’s had ik niet de juiste banden, maar dat is geen afdoende verklaring voor het verschil dat Casier wist te maken. Zijn wagen is krachtiger dan de mijne en die snotneus die vlak voor me rijdt heeft dit seizoen toch al wat koersen in de benen.

Van de Wauwer: “Ik heb enkel in de shakedown kunnen rijden en al in de eerste KP had ik remproblemen. Nadien reed ik nog eens lek en viel ik stil. Nu lijkt het wat beter te gaan. Ik heb mijn referentiepunten gevonden, maar ik kan je vertellen dat het snel gaat. Ik heb één keer naar de snelheidsmeter gekeken. Dat was geen goed idee.

Lhonnay: “Ik had al voor de start aangekondigd dat ik over het ideale wapen voor een Belgische wedstrijd beschik. Dit is de Mitsubishi Lancer EvoX waarmee Romain vorig jaar reed en opeens beschik over de beste wagen in Gr. N. Dus sta ik ook waar men mij verwacht, op kop van de klasse.

Cherain: “In de aanvangsfase beschikte ik niet over de beste afstellingen. We hadden de ophanging wat harder gesteld en de rijhoogte wat verlaagd. Het asfalt ligt er glad bij en deze ochtend in Marchin leek het wel of ik een achterwielaandrijver aan het besturen was! Het voordeel van de Mégane is echter dat als ik me niet kan meten met de 4x4’s, ik me op de voortrekkers kan concentreren. En daar leveren we een schitterende strijd.

Auquier: “Bij het opwarmen van de banden deze ochtend heb ik de achtertrein opengehaald. Ik ging achterstevoren op de verbindingsrit. Tijdens de eerste drie chronoritten was het niet makkelijk, want we moesten wat compenseren. Nadien liep het heel wat beter, hoewel ik in KP4 nog eens ben stilgevallen. Zonder zware gevolgen evenwel, want ik was nog steeds de eerste R3.

Thiry: “Ik rij hier met een nieuwe corijder, maar het heeft niet eens een volledige spéciale geduurd om volledig met vertrouwen te rijden. Na onze testsessie van maandag was onze auto te zacht, maar nu ligt de Citroën me al beter. Ik denk dat ik kop van de kleine voortrekkers lig. Leuk toch?

 
 
Previous
Condroz Rally   11 Novembre 2011
Condroz Rally   12 Novembre 2011
Condrozrally
Casier er definitief naast in Nandrin-Engis
Lees meer